Siapa je yang tak suka dengan Almond Bersalut Coklat, ni? Kuih ini antara kudapan raya yang sangat sedap dan mudah disediakan kerana tak perlu susah-susah nak uli doh. Bukan sahaja kanak-kanak, orang tua pun boleh licinkan sebalang.
BACA: Resipi Biskut Semperit Susu Dahlia Super Simple Gebu & Cair Di Mulut
Gabungan rasa rangup dan coklat pahit manis memang padu teruk! Paling best tu, tak payah pening sebab bahannya tak renyah. Ye, ada 2 jenis korang! Jom ikuti perkongsian daripada Puan Ameera ni. Kalau masak sekarang, entah-entah belum raya dah habis. Selamat mencuba!
Resepi Almond Bersalut Coklat
Bahan-bahan:
- 400gram badam hiris
- 6 paket coklat
Cara memasak:
- Pertama sekali, sangai badam selama 15 minit. (Nota: Gunakan api yang sederhana).
- Selepas itu, pindahkan badam tersebut ke dalam oven.
- Bakar pada suhu 150 darjah selama 20 minit.
- Ambil 6 paket coklat dan letakkan ke dalam mangkuk yang tahan panas.
- Gunakan kaedah double boiling iaitu letakkan mangkuk atas periuk yang berisi air mendidih.
- Kacau sehingga coklat cair.
- Apabila sudah cair, rehatkan dalam 15 minit.
- Apabila coklat sudah sejuk, campurkan badam. (Nota: Pastikan tunggu coklat sejuk dulu sebelum masukkan badam kerana keranggupan badam akan hilang jika masuk ketika coklat masih panas).
- Kacaukan sebati.
Cara penyediaan:
- Ambil sudu dan letakkan badam bersalut coklat di atas pelapik oven. (Nota: Bentukkan badam mengikut citarasa anda).
- Setelah itu, masukkan ke dalam peti ais selama 20 minit.
- Apabila sudah sejuk, boleh simpan di dalam bekas kedap udara. (Nota: Elakkan letak di bawah cahaya matahari kerana coklat boleh cair).
Sumber: Facebook Ameera via MASAK APA TAK JADI HARI NI OFFICIAL
SUBSCRIBE Youtube Untuk Lebih Banyak Video Resepi