Kek Sarang Semut atau juga dikenali sebagai Kek Gula Hangus antara juadah tradisional yang sedap dan boleh dinikmati bila-bila masa. Tapi, pernah tak anda terfikir untuk mengubah bentuknya daripada saiz besar kepada versi cupcake yang comel ni?
BACA: Resepi Kuih Telaga Emas, Terasa Bangsawan Kejap Buat Manisan Tradisi Ni!
Teksturnya yang sedikit kenyal dan lembut buat orang tak jemu makan. Rasa manisnya pula confirm teringat-ingat! Apa kata anda cuba buat Kek Sarang Semut Versi Kertas Cawan daripada Puan Maizatul Nurjannah ni? Jom mula!
Resepi Kuih Sarang Semut Versi Cupcake
Bahan-bahan:
- 1 cwn gula pasir
- 1 cwn air panas
- 1/4 cwn susu pekat
- 3 s.b. butter
- 1 cwn tepung penaik
- 1/2 s.k. soda bikarbonat
- 4 biji telur
- 1 penutup esen vanila
Cara memasak:
- Pertama sekali, cairkan butter menggunakan microwave dan ketepikan terlebih dahulu.
- Panaskan kuali dan cairkan gula hingga bertukar warna keperangan.
- Tambahkan air bersama butter yang telah cair dan kacau hingga semua bahan larut.
- Tutupkan api dan biarkan air gula sejuk seketika.
- Sementara itu, kisarkan telur bersama esen vanila.
- Tambahkan susu pekat, tepung penaik, soda bikarbonat dan air gula yang sudah sejuk.
- Sediakan cawan kertas di dalam loyang dan tuangkan acuan.
- Bakar pada suhu 160 darjah selama 10 minit.
- Kek Sarang Semut Versi Cawan Kertas siap untuk dihidang. Selamat mencuba!


Sumber: Facebook Maizatul Nurjannah via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
SUBSCRIBE Youtube Untuk Lebih Banyak Video Resepi