Tauhu bergedil sebenarnya sama seperti bergedil kentang cuma ia gunakan kulit tauhu kering sebagai lapisan luar. Tauhu bergedil juga lagi sedap bila dicicah dengan kuah kicap tau. Memang padu habis!
BACA: Resepi Bihun Sup Tulang Utara Original, Sedap & Lawankan Sambal Cili Merah
Kalau beli di bazaar pun, mesti harga mahal dan isi dalamnya kurang. Potong stim betul! So, hari ni kami bawakan resepi unik dan mudah daripada Cik Nur Aisyah. Intinya confirm tebal. Baru berbaloi dan puas hati. Selamat mencuba!
Resepi Tauhu Telur Bergedil Ayam
Bahan-bahan: Inti Tauhu
- Tauhu kering (sepaket)
- Isi ayam cincang bahagian dada
- Serbuk lada putih
- Stok pati ayam
- Secubit garam
- Bawang cincang halus
- Kentang rebus 1 biji (yang telah dilenyek)
- Daun sup
Cara memasak:
- Pertama sekali, kisar halus semua bahan di atas.
- Kemudian, tauhu tersebut dibelah tengah.
- Untuk elakkan pembaziran, ambil isi dalamnya dan campur bersama bahan inti di atas.
- Kemudian, sumbatkan inti ke dalam tauhu sehingga padat.
- Boleh letakkan cili dan daun kari untuk penambah rasa.
- Kukus selama 10 minit dengan api besar.
Bahan-bahan: Celup Tepung
- Boleh gunakan mana-mana tepung goreng serbaguna di pasaraya.
- Telur sebiji
- Daun kucai
- Sedikit air
Cara memasak:
- Gaul rata tepung, telur, daun kucai dan air.
- Celupkan tauhu dan goreng sehingga garing.
- Apabila sudah garing, boleh angkat dan toskan minyak.
Sumber: Facebook Nur Aisyah
SUBSCRIBE Youtube Untuk Lebih Banyak Video Resepi